Ikan Pekasam Sedap Makan

Orang lain ikan gelama buat ikan masin aku buat pekasam. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam.


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

Bahan-bahan perapannya sikit je.

. Ianya dimakan dengan cili untuk menaikkan selera makan. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Bila di buat pekasam ia jadi sedapSebabnya tulang tulang tu jadi rapuh dan boleh dimakan bila dah jadi pekasam.

Untuk memasaknya boleh biarkan di luar peti sejuk. Yang pertama sekali 1. Bayangkan makan dengan nasi panas panas ughhhhh sedapnyaaa x terkatamasam masin secukup rasa Bayangkan makan dengan nasi panas panas ughhhhh sedapnyaaa x terkatamasam masin secukup rasa.

Ikan pekasam perah limau letak cili dan bawang perghhhhh mereciq Ya memang sedap sangat tu makan ikan pekasam. Memang sedap dimakan ikan pekasam jika dipicitkan. Tapi jangan over sangat karang tak pasal darah tinggi pulak.

Jika selalu ikan pekasam dibuat menggunakan ikan-ikan dari sungai seperti Lampam talapia puyu sepat dan sebagainyaJarang sekali jumpa menggunakan ikan dari laut. Hasil sangaiangorengan tanpa minyak. Tapi yang penting dapat makan ikan pekasam yang sedap dan sedap.

Ikan Pekasam sedap di makan dengan menggoreng dalam minyak panas sehingga sederhana garing. Resepi kali ni saya kongsikan. Adududu ikan pekasam sedap dimakan dengan nasi putih panaih-panaih.

Kebetulan dapat rezeki dari Cik Suri bagi ikan pekasam lampam ni. Ikan Loma atau nama saintifiknya Thynnichthys thynnoides merupakan ikan air tawar yang hampir menyamai ikan tongsan sisik halus. Pekena selera kampung pun sedap juga kan.

Ada juga yang masukkan ikan pekasam dalam resepi Kailan Ikan Masin yang dihidangkan bersama masakan TomYam ala-thai. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade.

Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli. Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Selalunya masa ni tulang2 ikan tu dah lembutsedap digoreng lepas tu perah limau n makan dengan nasi panas.

Bagaimana pula dengan ikan yang belum menjadi ikan pekasam lagi. Itu jika dimasak menggunakan resepi orang kampung yang amat terkenal di seluruh Malaysia. Menurutnya rasanya juga lebih sedap berbanding ikan sungai.

NAK MAKAN MENU YANG SEDAPSIMPLE DAN CEPAT DIHIDANGCONFIRM LA IKA. Selepas 2 minggu ikan pekasam boleh dimakan. Lepas ni tak payah beli dah.

Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul lampan jawa merah mata temperas mengkawan ketutu kepar kalui loma toman tilapia dan. Makan tembikai yang disimpan dalam peti. Jika suka boleh haluskan lagi.

Pekasam ni makanan tradisi turun temurun. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat haruan keli dan puyu. Contoh beras yang telah di kisar.

KIsar beras yang disangai tadi biar ada kasar halus 5. Ikan puput ni banyak tulang. Pekasam ikan merupakan lauk tradisional semenjak turun temurun yang tidak boleh dilupakan.

Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng.

Ikan pekasam ni sedap makan garing-garing sebab tulang dia pun boleh kita makan gitu je. Sampaikan peribahasa pun pakai ikan pekasam. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.

Ada yang saya tengok kongsikan resepi ikan pekasam ni gunakan ikan tenggiri ikan lampam dan pelbagai ikan yang sesuai. Selepas seminggu goreng sedikit beras sehingga kekuningan dan tumbuk separa halus dan gaulkan kedalam pekasam ikan tadi. Ikan Loma lebih dikenali dengan bentuk mulutnya yang kecil sisiknya yang sangat halus keperakan dan ekor.

IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. 2 genggam garam kasar. Cara buat ikan pekasam ni mudah je.

N PEKASAM MAK TEH. Simpan ikan pekasam dalam peti sejuk bahagian tidak beku. Susunkan ikan dalam bekas dan lapiskan bersama asam keping beras yang disangai tadi.

Peram selama 1-2 minggu sebelum digoreng. Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras.

Namun menurut perkongsian oleh Siti Aminah ikan pekasam yang beliau buat menggunakan ikan tamban iaitu ikan laut. Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan. Makan bersama nasi putih dengan sayur masak air atau lain-lain kombinasi lauk.

Makan tembikai yang disimpan dalam peti. Ambil asam keping dan selitkan di celah-celah ikan. Aku makan sorang sorang jela.

Tambah dalam 5 sudu makan garam. Sudah susun cantik bolehlah masukkan air garam hingga tenggelam ikannya. Siap tapau bawa balik ke bandar lagi.

Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Maksudnya kalau buat suatu pekerjaan biarlah sampai selesai atau berjaya. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam.

Ketahui lima jenis ikan yang sedap digunakan untuk membuat pekasam. Sekali-sekala dapat makan sedap juga kan. Selepas 1-2 minggu di bahagian tidak beku boleh alihkan ikan ke bahagian sejukbeku supaya tahan lama.


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga


Ikan Pekasam Menu Pembuka Selera Bagi Mereka Yang Kata Diet


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My

Comments

Popular posts from this blog

The Atom Is Best Described as a Uniform Sphere

How Can You Achieve a High Chest Compression Fraction

Kisah Lagu Lily Alan Walker